dimarts, 17 de novembre del 2015

ATEMPTAT A PARIS 13/11/15

Què incita a l'Estat Islàmic a acarnissar-se amb França? Segons la fiscalia de París, els terroristes que van assaltar el Bataclan van justificar la seva violència per la implicació francesa en la coalició que colpeja els bastions jihadistes al Pròxim Orient. Però la retòrica del contraatac militar té matisos.

 

Per al geògraf Fabrice Balanche, especialista a Síria i director del Grup d'Estudis de la Mediterrània i Orient Mitjà a la Universitat de Lió, aquest argument és "parcialment contradictori", ja que França ha estat, fins ara, el país occidental menys hostil a els sunnites i el més dur amb Baixar al-Assad. "París ha donat suport a l'oposició política a Síria, ha armat a alguns grups rebels i s'ha mostrat inflexible en la lluita contra Al-Assad, mentre altres capitals europees moderar les seves postures", sosté Balanche. "A més, el 95% dels atacs aeris contra el ISIS a Síria i l'Iraq són iniciativa de nord-americans". França, que no va començar a bombardejar els feus del ISIS fins a setembre de 2015, seria responsable de només un 4% del total d'aquestes ofensives.

En els atacs orquestrats contra França, aquesta dimensió simbòlica no és gens secundària. "L'afecció dels francesos als valors republicans, especialment el laïcisme, és una cosa que contraria a l'islam radical, inclòs als seus partidaris residents a França. És un argument recurrent, que permet mobilitzar millor en el seu entorn ", afirma Jean-Charles Brisard, consultor internacional en terrorisme i expert sobre el finançament de les xarxes jihadistes, després d'haver estat assessor de diferents Executius conservadors en els noranta. Segons Brisard, la llei contra el vel islàmic a escoles i seus de l'Administració francesa, aprovada el 2004, va marcar un punt d'inflexió.


"França és el país al que més apunta el ISIS, per defensar un sistema de valors en les antípodes del seu", concedeix Balanche. "Però també per ser el país que més jihadistes proporciona. Serien 600 a Síria i l'Iraq, segons dades del Ministeri de l'Interior, però més de 2.000, segons fonts no oficials dels serveis d'informació. Tots ells són susceptibles de tornar al territori francès per perpetrar atemptats ", precisa. "Amb els seus atacs, el ISIS intenta provocar que s'estigmatitzi la població musulmana que viu a França, com va passar després de l'atemptat a Charlie Hebdo. Pretenen que aquesta població es digui que no val la pena integrar-se en aquest país, on hi ha molts problemes d'integració, i s'acabi radicalitzant ".

França va signar, al costat del Regne Unit, l'anomenat acord Sykes-Picot, que el 1916 va permetre desmantellar l'Imperi Otomà dibuixant diferents països de fronteres artificials. Per exemple, Síria i l'Iraq. Així, París seria responsable d'haver posat fi al somni del califat perdut, la oumma (o comunitat de creients) que va quedar abolida quan l'imperi va caure definitivament en 1924. El ISIS juga amb aquest fantasma entre els seus partidaris, defensant l'emergència d'un nou imperi islàmic que deixi enrere les fronteres actuals, considerades colonials pel grup terrorista.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada