dimarts, 29 de setembre del 2015

ELECCIONS 27S

L´independentisme obté la majoria absoluta en escons però no en vots

Junts pel Sí suma 62 diputats, mentre que la CUP en té 10 · Ciutadans es converteix en la segona força amb 25 escons; PP i Catalunya Sí que es Pot són els grans derrotats.


El fet més evident és que Junts pel Sí ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya amb una majoria simple que, afegint-hi la CUP, arriba a majoria absoluta de diputats, encara que el sobiranisme no ha aconseguit imposar-se en els vots populars. I això en una jornada amb una participació històrica del 77,46%, deu punts més que en els anteriors comicis de 2012.






No guanyen en vots

 En xifres absolutes, 1.925.238 persones (els mateixos 1,9 milions que van votar sí-sí a la consulta del 9-N) van optar per Junts pel Sí i la CUP, les dues úniques formacions que s'havien manifestat obertament per la independència en aquests comicis. La resta de partits han sumat el 50,48%, que suposen una mica més de dos milions de vots.

La CUP, determinant

L'altra gran qüestió era si l'independentisme sumaria majoria absoluta a la cambra, i la resposta és afirmativa. Les llistes de Junts i la CUP tenen tot i això prou diputats per aprovar resolucions, declaracions, lleis i estructures d'estat d'acord amb el full de ruta cap a l'estat propi.

Mas serà el president?

Qui liderarà aquesta etapa com a President de la Generalitat?

La CUP ha dit que no investirà Artur Mas, que és el candidat de Junts pel Sí, però que no ho impedirà.

Si el resultat definitiu no dóna prou diputats al grup de Mas, aquest necessitarà que algun altre partit, a més de la CUP, s'abstingui, o bé que algun diputat de la CUP voti a favor seu. O bé caldrà un relleu a la presidència.

Ciutadans escombra el PP

L'espai que ha fet bandera contra la independència queda lluny de la força necessària per encallar el procés amb els seus vots. En aquest sector destaca l'espectacular salt endavant de Ciutadans, que passa de 10 a 25 diputats, sobretot a costa d'enfonsar el PP, que baixa de 19 a 11 diputats.

El PSC perd un altre llençol en aquesta bugada: dos punts i quatre diputats.

Sí que es Pot no ha pogut

Catalunya Sí que es Pot, la llista que ajuntava Podem i Iniciativa, ha quedat molt per sota de les expectatives generades per la victòria d'Ada Colau a les municipals de Barcelona.

Unió queda fora

Una incògnita important era què seria capaç de fer Unió Democràtica tota sola, després del trencament de CiU. Es tractava, de fet, d'una Unió molt disminuïda per la fugida de molts sels seus dirigents cap a la llista de Mas. No han aconseguit passar la ratlla del 3% que permet entrar al Parlament, i es queden sense diputats i també sense subvenció oficial per pagar els deutes de campanya.




Font: http://www.diaridegirona.cat/eleccions/catalanes/2015/09/27/resultats-eleccions-27s/745540.html

dimarts, 22 de setembre del 2015

BARCELONA ES CONVERTEIX EN EL GRAN BASAR MANTER D'EUROPA

La venda il·legal està present als carrers d'altres capitals però a escala més reduïda.




La forta concentració de joves manters a les zones turístiques de Barcelona ha suposat un increment important d'aquesta activitat il·legal. El top manta no és un fenòmen exclusiu que passa a Barcelona, ja fa molts anys que es manifesta a diferents parts d'Europa. En aquest cas s'ha magnificat d'una manera extrema a Barcelona.

La nova alcaldesa de Madrid, a l'hora de combatre una qüestió que requereix l'acompliment de la llei, però que no és aliena al drama social i humà que comporta la venda il·legal. Però no som els únics que tenim aquest problema; grans ciutats com Roma, París o Berlín, es troben en situacions molt similars.

Ahir, en la primera comissió municipal convocada, el top manta va ser l'objectiu d'un dels primers debats entre govern i oposició. Tots els grups van estar d'acord en que a l'equip de Colau manquen iniciatives concretes per tal de frenar aquesta activitat.

La tercera tinenta d'alcalde, Laia Ortiz, va presentar l'estudi municipal que conclou que al voltant de 400 persones es dediquen al top manta a la ciutat de Barcelona.

A Berlín no es dóna el fenomen del top manta tal com es coneix a Barcelona, ​​llevat que es consideri com a tal la venda ambulant il·legal de flors i verdures que es pot veure de vegades en parcs i carrers de districtes o barris allunyats del centre, com Pankow o Hellersdorf. Venedors d'origen immigrant -orientales, sobretot, però també d'alguns països de l'Est- despleguen els seus tauletes amb potes, i es venen els productes, sovint als seus propis connacionals, sense pagar llicència municipal ni impostos. També es ven en algun parc menjar preparat, especialment asiàtica, sense llicència de venedor ni permís per manipulació d'aliments.

El fenòmen dels manters si és de gran envergadura a Roma. No hi ha tolerància, però sí molta frustració de la policia en comprovar que les seves accions punitives serveixen per molt poc. No s'efectuen detencions -llevat que hi hagi una resistència violenta en els controls-, encara que sí s'imposa la multa que estableix la llei per a la venda il·legal (5.016 euros) i es confisca la mercaderia. Un portaveu de la policia municipal, Giorgio Ariu, va reconèixer a aquest diari que pocs són els que finalment paguen la sanció, bé perquè no tenen recursos, bé perquè desapareixen sense deixar rastre.




Font:http://www.lavanguardia.com/internacional/20150922/54435407441/barcelona-se-convierte-en-el-gran-bazar-mantero-de-europa.html